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STATE OF NEW JERSEY
PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS COMMISSION
BEFORE THE DIRECTOR OF UNFAIR PRACTICES

In the Matter of

FRANKLIN TOWNSHIP BOARD OF EDUCATION,
Respondent,

-and- DOCKET NO. CO-84-267

FRANKLIN TOWNSHIP EDUCATION ASSOCIATION.

Charging Party.
SYNOPSIS

The Director of Unfair Practices declines to issue a
complaint in a matter where the Franklin Township Education
Association alleged that the Franklin Township Board of Education
committed an unfair practice by unilaterally altering work schedules
for teachers. The Director found that the Charge raised a dispute
which was purely contractual in nature and, relying on In re State
of New Jersey (Dept. of Human Services), P.E.R.C. No. 84-148, 10
NJPER 419 (Para 15191 1984), concluded that even assuming arguendo
that the Association's breach of contract claim was meritorious, the
allegations did not rise to the level of an unfair labor practice.




D.U.P. NO. 85-22

STATE OF NEW JERSEY
PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS COMMISSION
BEFORE THE DIRECTOR OF UNFAIR PRACTICES
In the Matter of
FRANKLIN TOWNSHIP BOARD OF EDUCATION,
Respondent,
-and- DOCKET NO. CO-84-267
FRANKLIN TOWNSHIP EDUCATION ASSOCIATION,
CHARGING PARTY.
Appearances:
For the Respondent
Walker & Dansky, Esgs. P.C.
(Michael Borelli of counsel)
For the Charging Party

Eugene Sharp, UniServ Representative, NJEA

REFUSAL TO ISSUE COMPLAINT

On March 27, 1984, an Unfair Practice Charge was filed with
the Public Employment Relations Commission ("Commission") by the
Franklin Township Education Association ("Association") alleging that
the Franklin Township Board of Education ("Board") had engaged in
unfair practices within the meaning of the New Jersey
Employer-Employee Relations Act, N.J.S.A. 34:13A-1 et seq. ("Act")

specifically, N.J.S.A. 34:13A-5.4(a)(5).£/

1/ This subsection prohibits public employers, their
representatives or agents from: "(5) Refusing to negotiate in
good faith with a majority representative of employees in an
appropriate unit concerning terms and conditions of employment
of employees in that unit, or refusing to process grievances
presented by the majority representative."
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N.J.S.A. 34:13A-5.4(c) sets forth in pertinent part that the
Commission shall have the power to prevent anyone from engaging in
any unfair practice, and that it has the authority to issue a
complaint stating the unfair practice charge.g/ The Commission has
delegated its authority to issue complaints to me and has established
a standard upon which an unfair practice complaint may be issued.
This standard provides that a complaint shall issue if it appears
that the allegations of the charging party, if true, may constitute
an unfair practice within the meaning of the Act, and that formal
proceedings in respect thereto should be instituted in order to
afford the parties an opportunity to litigate relevant legal and
factual issues.é/ The Commission's rules provide that I may
decline to issue a complaint.é/

The Association alleges that the Board violated the parties'
contract and the Act when it unilaterally altered the work schedules

for teachers within the school district by requiring the teachers to

2/ N.J.S.A. 34:13A-5.4(c) provides: "The Commission shall have

- exclusive power as hereinafter provided to prevent anyone from
engaging in any unfair practice ... Whenever it is charged
that anyone has engaged or is engaging in any such unfair
practice, the commission, or any designatged agent thereof,
shall have authority to issue and cause to be served upon such
party a complaint stating the specific unfair practice charged
and including a notice of hearing containing the date and
place of hearing before the commission or any designated agent
thereof..."

3/ N.J.A.C. 19:14-2.1

4/ N.J.A.C. 19:14-2.3
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begin supervision of the students 15 minutes earlier each day. The
Association further alleges that in times past, teachers in the
larger schools were required to arrive at school by 8 a.m., report to
their classrooms to supervise students by 8:15 a.m., and begin their
instruction at 8:30 a.m.. Teachers in the satellite schools were
required to arrive at school by 8:30 a.m., report to their classrooms
to supervise students and begin their instruction at 9 a.m.. At the
end of September 1983, the Association alleges that the Board
required its teachers to begin its supervision and/or instruction 15
minutes earlier.

The Board responded to the Charge by stating that the
parties' contract governed this situation and that the Board simply
adhered to the terms of the agreement. It additionally stated that
the parties had already taken this dispute to advisory arbitration
and received a decision from Arbitrator Jeffrey B. Tener, which was

favorable to its position.é/

57 While the Arbitrator's Advisory Opinion does not address the

- unfair labor practice per se and is not binding on the
Commission, the Opinion appears sound in its disposition of
the contract dispute which underlies the instant unfair
practice. In his opinion, the Arbitrator stated:

The issue is whether these changes constituted a violation
of the parties' agreement. I do not believe that they
did.

Although it is true that the past practice is clear, that
past practice is not relevant in a case such as this where
contract language covers the situation. This situation is
governed by Article XI...

(Footnote continued on next page)
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It appears that this Charge raises a dispute which is purely

contractual in nature and that the Charge arises from the parties'

different interpretations of Article XI, entitled Teaching Hours and

Teaching Load. It reads in pertinent part:

A. No teacher shall be required to report for
duty earlier than thirty (30) minutes before the

(Footnote continued from previous page)

Article XI A specifies the time for reporting for duty. It
is explicit. Teachers report for duty 30 minutes before
the opening of the pupils' school day. It is clear that
the Board has not violated this provision as to the time of
reporting.

Also, the provision requires that the teachers report for
duty. The duty is not specified but it is to be for duty.
This is in contrast to Article XI Bl which provides for a
duty-free period during the course of the work day. It
also is in contrast to Article XI B3 which specifies a
number of preparation periods. It is a well-established
principle of contract interpretation that to express one
thing is to exclude others. Here, the contract provides
for a certain number of preparation periods. These the
Board provides. The agreement, however, does not provide
that the 15 minute period in dispute is to be a preparation
period. Rather, it is to be used "for duty." 1In the
absence of limiting language, it is for the Board to
determine that duty. Neither the Association nor its
members have the right to define that duty in the absence
of contract language.

Also, there is nothing that prohibits the Board from
changing that duty. That is precisely what occurred here.
For years, the Board apparently was content to permit
teachers to use that time for preparation, for calling
parents, for running dittos, and for meetings. Due to the
transportation situation, the Board decided to change the
duty to pupil supervision. There is nothing in the
contract which would restrict the Board from making that
assignment.
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breach the terms of the

opening of the pupils' school day, and shall be
permitted to leave fifteen (15) minutes at the
close of the pupils' school day...

B. 1. Teachers shall have a duty-free lunch
period comparable to students' lunch period.

3. The Board will provide one additional
preparation period for every ten (10) day cycle
for all classroom teachers grade one through
six. This will result in three preparation
periods per five (5) day cycle for all classroom
teachers grade one through six.

5.

The sole issue in this matter is contractual: did the Board

at the beginning of the school day?

P.E.R.C.

stated:

In In re State of New Jersey (Dept. of Human Services,

parties' contract when it increased duty time

No. 84-148, 10 NJPER 419 (Para 15191 1984), the Commission

[we consider herein] whether and under what
circumstances a charging party having agreed that
a contract dispute may not be submitted to binding
arbitration, may still litigate a breach of
contract claim in unfair practice proceedings. We
conclude that a mere breach of contract claim does
not state a cause of action under subsection
5.4(a)(5) which may be litigated through unfair
practice proceedings and instead parties must
attempt to resolve such contract disputes through
their negotiated grievance procedures. We base
this conclusion primarily on our interpretation of
the Act and the legislative policy expressed
therein favoring the use of negotiated grievance
procedures for handling contractual disputes. In
re State of New Jersey, supra, at 421.
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In Human Services, supra, the Commission cited the
following policy statement from In re Borough of Palisades
Park, D.U.P. No. 78-71, 3 NJPER 238 (1977):

The Commission does not view its role as the
enforcer of collective negotiations agreements.
Such a matter is appropriately the concern of an
arbitrator, or alternatively the courts upon a
suit for contract enforcement. In certain limited
situations where a contract has been breached, the
Commission will find that such a breach has also
constituted a statutorily prohibited unilaterial
change in terms and conditions of employment
without prior negotiations and thereby find that
an unfair practice has occurred. (Citations
omitted) In re Palisades Park, footnote 8 at 240.

Finally, in Human Services, supra, the Commission

concluded:

In short, we conclude that allegations setting
forth at most a mere breach of contract do not
warrant the exercise of the Commission's unfair
practice jurisdiction. An employer which
negotiates terms and conditions of employment as
set forth in a collective negotiations agreement,
which agrees to specific grievance procedures for
the resolution of contractual disputes, and which
is willing to abide by those negotiated
procedures, does not "refuse to negotiate in good
faith" simply because its interpretation of an
unclear contract clause may ultimately prove to

be mistaken. In re State of New Jersey, supra,
at 422,

In consideration of the foregoing, even assuming arguendo
that the Association's contract claim was meritorious, I am unable
to conclude that the Association's breach of contract claim would
amount to an unfair labor practice. Accordingly, I decline to issue

a complaint with respect to the instant Charge.
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For the above-stated reasons, I decline to issue a complaint

in this matter.

BY ORDER OF THE DIRECTOR

W (7 Oule

Edmund G§. Ge’ber

DATED: April 10, 1985
Trenton, New Jersey
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